Pırlantalarda değer, tek bir etmene bağlı değildir. Sertifika enstitüleri, pırlantanın değerinin belirlenmesinde 4 farklı standarda uygun inceleme yapmaktadır. 4C olarak da bilinen bu standartlar, pırlanta taşın maddi değerinin belirlenme kriterleridir. 4C’den ilki cut yani kesimdir. Elmas kesilip pırlanta haline getirilirken kullanılan 3 farklı kesim biçimi bulunmaktadır. Bunlar yüzeysel, ideal ve derin kesimdir. Yüzeysel kesim, külah kısmının fazla kısa tutulduğu, taş yüzeyinin maksimum düzeyde olduğu kesim biçimidir. İdeal kesim, eşit oranlarla ayrılmış pırlantaları ifade etmektedir. Derin kesim ise V kesim olarak da bilinmektedir. Külah kısmının oldukça derin kesilmesini ifade eder. Bu kesim biçimleri içerisinde en değerlisi, maksimum parlaklık vermesi sebebi ile ideal kesimdir.
Göz alıcı tek taş pırlanta yüzük ve diğer pırlanta seçenekleri için sitemizi inceleyebilirsiniz. Görseldeki ürüne ulaşmak için ise görsele tıklamanız yeterli!
Pırlantada 4C color, renk standardını ifade eder. Pırlanta renkleri, D’den başlayarak Z’ye kadar sınıflandırılmaktadır. D, E ekstra beyazdır. Sık kullanılan renkler olan F, G, H ve I ise beyazdır. Z’ye kadar inen skalada, I’dan sonra sarı renk dahil olmaktadır. Z ise koyu sarı pırlanta rengini ifade etmektedir. Bu renk sınıfları içerisinde en değerlileri elbette D ve E sınıfıdır. Fakat çok nadir bulunmaları sebebiyle, herhangi bir kuyumcudan temin edilemezler. Ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan renk sınıfları F, G, H ve I’dır. İçlerinde en değerli olan ise F sınıfı pırlantalardır.
4C’nin bir diğer unsuru ise clearly yani berraklıktır. Elmas, maden olarak çıkarıldığından, yer altında gördüğü zarar sebebiyle çeşitli lekelerle çıkarılmaktadır. Bu lekeler sınıflandırılmakta ve kısaltmalarla ifade edilmektedir. IF, tamamen temiz pırlanta demektir. VVS1 ve VVS2 ise 20 kat mercek altında tespit edilebilecek denli küçük ve az lekeli pırlantalar için kullanılmaktadır. VS1 ve VS2, 10 kat mercek altında tespit edilebilen, parlaklığı en az düzeyde etkileyen lekeli pırlantaları anlatmak için kullanılmaktadır. SI1, SI2 ve SI3, gözle görülemeye n fakat parlaklığı doğrudan etkileyen lekelerin taş üzerinde yer aldığını anlatmaktadır. I1, I2 ve I3 çok lekeli pırlantalar için kullanılır. Bu berraklık düzeyleri içerisinde en değerli taşlar elbette IF berraklık sınıfındakilerdir. Fakat tıpkı D ve E renk sınıfında olduğu gibi, IF pırlantaları bulmak da oldukça güçtür. Genellikle tek taş yüzüklerde kullanılan VVS1, VVS2, VS1 ve VS2 sınıfı pırlantalar arasında en değerlisi ise VVS1’dir.
Pırlantada 4C ct, son değer belirleme standardı olan karattır. Karat, taşın ağırlığını belirlemek için kullanılan bir ölçülendirmedir. Mücevherlerde kullanılan pırlanta karatları 0,10 ct’den başlamaktadır. Bugüne kadar üretilmiş en yüksek karattaki pırlanta ise Pembe yıldız olarak bilinen ve elmasın anavatanı Güney Afrika’dan çıkarılan bir yüzüktür. 71 milyon dolar değerindeki satışla gündeme gelen Pembe Yıldız, 2 yılda işlenmiştir ve 59,60 karattır. Karatın pırlanta değeri üzerindeki etkisi ise değişkendir. Çünkü bir ağırlığı ifade etmektedir. Karat arttıkça, pırlantanın hem ağırlığı hem de büyüklüğü artmaktadır. Haliyle pırlanta taşın değeri ile karat, doğru orantılıdır.