Pırlanta Yüzük Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pırlanta Yüzük Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pırlanta satın alırken dikkat edilmesi gereken birden fazla unsur bulunur. Bunlar ışıltılı, kaliteli ve şık bir pırlanta sahip olabilmeniz için oldukça önemlidir.

  • Pırlanta seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken, berraklık sınıfıdır. Değerli taşlarda harflerle kodlanan berraklık düzeyi, pırlantanın sınıflara ayrılmasında kullanılır. D’den başlayarak Z’ye kadar düşen berraklık düzeyleri içerisinde en temiz pırlanta D sınıfıdır. Fakat nadir bulunduğu için, genellikle F, G, H ve I sınıfı pırlantalar satışa sunulur. Satın almak istediğiniz pırlanta yüzüğün daha düşük bir sınıfta olmadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde beklediğiniz parlaklığı görebilmeniz mümkün olmayacaktır.
  • Pırlanta yüzüğünüzü seçerken üstünde durmanız gereken diğer önemli nokta kesim biçimidir. Çünkü pırlantanın kesim biçimi; duruşu, parlaklığı ve görünüşünü doğrudan etkiler. Yüzeysel, ideal ve derin olabilen pırlanta kesim biçimleri arasında maksimum parlaklığı sağlayan ve en sağlıklı kesim biçimi olan ise ideal kesimdir.
  • Sertifika, pırlanta satışlarının olmazsa olmazıdır. Satın almak üzere seçtiğiniz pırlantanın, size sertifikası ile teslim edileceğinden emin olmalısınız. Aksi takdirde tamirden satışa pek çok konuda sorun yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Pırlantada Ne Önemli?

Pırlantada en önemli unsur parlaklıktır. Parlaklık ise hem taşın berraklık düzeyi hem kesim şekli hem de kesim biçimi ile doğrudan ilişkilidir. F, G, H ve I sınıfı pırlantalarda berraklık maksimum düzeyde olduğu için seçtiğiniz yüzüğün bu sınıflardan birinde olması durumunda parlaklık sorunu yaşamanız olası değildir. Öte yandan, elbette pırlanta yüzüğün görünüşü de parlaklığı kadar önemlidir. Kalp, damla, zümrüt, baget, yuvarlak gibi farklı kesim biçimlerindeki pırlantalar, yüzüklere doğrudan yerleştirilir. Kalp şeklinde bir pırlanta daha samimi bir hava katarken, zümrüt kesim bir pırlanta çok daha asil duracaktır.

Hangi Kesim Pırlanta Daha Parlak?

Pırlanta kesiminde 3 ana yöntemden bahsetmek mümkündür. Yüzeysel, ideal ve derin kesim yöntemleri, pırlantanın takı üzerine yerleştirilmeden evvel aldığı son biçimi vermek için kullanılmaktadır. Yüzeysel kesim, ortalama bir parlaklık düzeyi sağlar. İdeal kesim ise, uygun keskin kenarları ve derinliği sayesinde pırlantaya maksimum parlaklık kazandırır.

Kaç Karat Pırlanta İyidir?

Günümüzde pırlantalarda karat 0,10’dan başlayıp 4,30’lara dek yükselebilmektedir. Pırlantanın karatı arttıkça fiyatı da değişkenlik gösterir. Hem görünüş hem de paha bakımından en ideal pırlanta karatları ise 0,14 – 0,30 ve 0,50 karattır.

Özel tasarım Altın Yüzük ve Pırlanta Yüzük kategorilerimizi ziyaret etmek için kategorilerimizi ziyaret etmeyi unutmayın!