Pırlanta Sertifika Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Pırlanta Sertifika Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Pırlantada sertifika hem güvenilirliği hem de taşın gerçekliğini kanıtlayan oldukça önemli bir belgedir. Fakat günümüzde altından pırlantaya, gümüşten elmasa her şeyde olduğu gibi pırlanta sertifikalarında da sahte üretim yapılabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek ve müşterilerin mağduriyetini önlemek adına sertifika veren kurumlar, sorgulama ekranı paylaşmaktadır. Bu ekran hangi tür sertifika teslim alınmışsa, ilgili kurumun resmi web sitesi üzerinde bulunmaktadır. Sertifikaların arkasında veya iç kısmında yer alan pırlanta aşın kodunu veya karekodunu, resmi web sitesinde arama kısmına yazarak, sertifikanın ve hatta pırlantanın gerçek olup olmadığını sorgulamak mümkündür.

Pırlanta Sertifikaları Nelerdir?

Her pırlanta satıcısı, müşterisine ulaştırdığı değerli taşlar için sertifika edinmek zorundadır. Fakat 0,30 karat ve altındaki pırlanta mücevherlerde kuyumcular genellikle yerel sertifikalar düzenler. Bu belgelerde pırlanta hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar yer alır. Yerel sertifikaların, ülke içerisinde geçerliliği olsa da uluslararası bir geçerlilikleri bulunmaz. Bunun için IDL, GIA veya HRD sertifika alınması gerekir. Avrupa dahil tüm ülkelerde bilinen bu sertifikalar için pırlanta taşlar 4C kuralına uygun biçimde incelenir. 4C ise kesim (cut), ağırlık (carat), berraklık (clarity) ve renk (color) şeklinde 4 farklı standardın bileşimini ifade etmektedir. Verilen tüm uluslararası pırlanta sertifikalarında bu bilgilerin tamamı yer almaktadır.

  • IDL sertifika, 1,00 ct (karat) ve üzeri değerdeki pırlanta taşlar için alınır. Hem taşın kendisi hem de üzerinde bulunduğu mücevheri onaylayan IDL sertifikası, çok yüksek değerdeki mücevherleri incelediği için en az denk gelinen sertifika türüdür.
  • GIA sertifika, diğer türlere göre oldukça farklı bir alandır. 0,30 ve üzeri değerdeki pırlanta taşları inceleyen GIA, mücevher ile ilgilenmez. Taşın yalnızca kendisini, 4C standartlarına göre inceler ve taşın üzerine bir seri numarası işler. Böylelikle pırlanta taş, hangi mücevherde kullanılırsa kullanılsın, geçerli bir sertifikaya sahip olur.
  • HRD sertifika, ülkemizde ve dünyada en sık kullanılan sertifikadır. Çünkü inceleme skalasında belirli bir değer ve üzeri şeklinde herhangi ibare yer almaz. 0,01 ct (karat) pırlantalardan, 4,38 ct (karat) pırlantalara kadar her mücevheri inceler. Fakat GIA sertifikasında olduğu gibi bu incelemeyi taş üzerinden değil, mücevher üzerinden yapar ve görsel olarak da kayıt altına alır. Bu durum, pırlanta taşın başka bir mücevherle tasarlanamayacağı anlamına gelir. Tasarlanması durumunda ise HRD sertifikası geçerliliğini yitirmektedir.

Mücevher Sertifikası Ne İşe Yarar?

Mücevher sertifikası, satın aldığınız veya size hediye edilmiş pırlanta taş içeren herhangi bir mücevherin gerçek ve kayıt altında olduğunu kanıtlayan belgedir. Yerel veya uluslararası kurumlar aracılığıyla edinilen bu sertifikalar, müşteri ile satıcı arasındaki güven bağıdır. Sertifikaların arkasında veya içinde yer alan seri numaraları ile pırlanta taşlar sorgulanabilir. Böylece hem sertifikanın hem de pırlantanın gerçek olup olmadığını öğrenilebilir.

 Özel tasarım Altın Yüzük ve Pırlanta Yüzük kategorilerimizi ziyaret etmek için kategorilerimizi ziyaret etmeyi unutmayın!