Karat Ölçümü Nasıl Yapılır?

Karat Ölçümü Nasıl Yapılır?

Karat Ölçümü Nasıl Yapılır?

Karat, pırlanta taşın ağırlığını ifade etmek için kullanılan bir ölçü birimidir. Karat ölçüsü, keçiboynuzu çekirdeği ağırlığı ile denkleştirilmektedir. 1 çekirdek, yaklaşık 0,2 gramdır. Dolayısıyla 1 karat da 0,2 gram ağırlığına denk gelmektedir. Çekirdek kullanılmasının sebebi, eski dönemlerde günümüzdeki tartma olanaklarının bulunmamasıdır. Keçiboynuzu çekirdekleri, ebatı fark etmeksizin 0,2 gramdır. Geçmişte, hassas terazilerde kullanılan bu çekirdekler, günümüzde de hassas taşların ağırlığını ölçmede büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

Bir Karat Kaç Santim?

Karat, ağırlık ölçü birimi olduğu için aslında gram ile ifade edilir. Fakat yaklaşık değerleri sebebiyle santim cinsinden de ölçülebilmektedir. Kuyumcular, 1 karat için 1 santim ifadesini kullanabilmektedir. 0,20 karat bir pırlanta için 0,20 santim ibaresini duymanız oldukça doğaldır. Bu ölçüler, kullanım kolaylığı açısından bu şekilde kullanılmaktadır. Taşın çapı veya çevre ölçüsü ile doğrudan bir ilişkisi bulunmaz.

5 Karat Kaç Gram?

1 karat 0,2 grama denk gelmektedir. Yani 5 karatlık bir taş tam 1 gram olacaktır. Pırlantaların hassas yapıları, onları özel bir ölçeklendirme sınıfına sokmaya mecbur kılmaktadır. Pahada ağır fakat fiziksel olarak oldukça hafif olan bu değerli taşlar, çıkarılmasından işlenmesine tartılmasından mücevher haline getirilmesine dek her süreçte oldukça dikkatli ve hassas davranılan materyallerdir. Hafif olmalarına karşın dünyanın en sert maddesi olarak bilinmektedir. Sıra dışı bir yapısı bulunan elmasın, kolaylıkla ölçülebilmesi için karat ağırlık birimi kullanılmaktadır. Keçiboynuzu çekirdeği hesabı olarak da bilinen karat, ilk bakışta zor gibi görünse de uzmanların kolayca yapabildiği bir hesaptır. 1 karat, 0,2 gramdır.

En Büyük Karat Ne Kadar?

Elmasın varlığı ilk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkmıştır. 19. Yüzyılda keşfedilen bu değerli maden sebebiyle bölge maden arayışındaki şirketlerin hedefi haline gelmiştir. Günümüzde hala elmas madenlerinin yer aldığı Güney Afrika, en büyük elmasların, en berrak taşların çıkarıldığı yerdir. Bugüne dek Güney Afrika madenlerinden çıkarılmış en büyük karattaki elmas, 3106 karattır. Bu devasa elmasa, Cullinan ismi verilmiştir. Henüz kesilmemiş ve işlenmemiş haldedir. Tüm dünyada bilinen en yüksek karattaki pırlanta mücevher ise 50,60 karatlık Pembe Yıldız’dır ve değeri yaklaşık 71 milyon dolardır.