Hangi Kesim Pırlanta Daha İyi?

Hangi Kesim Pırlanta Daha İyi?

Pırlanta kesimi, çıkarılan elmas madeninin kullanıma uygun hale getirilmesi için yapılması gereken işlemlerden birisidir. Pırlantanın berraklığı, saflığı ve parlaklığı, elmas ile doğrudan ilişkilidir. Fakat bu unsurların düzeylerinin arttırılması tamamen kesim ile gerçekleştirilir. Bu nedenle pırlantanın kesim şekli; yüzük bileklik veya kolyenizin görünüşünü doğrudan etkileyecektir. Pırlanta kesme işlemi, tam da bu sebeple bazı standartlara bağlanmıştır.

İdeal kesim, pırlata kesim çeşitleri içerisinde en mükemmelidir. Simetrik, orantılı yapılan bu kesimlerde ışığı yansıtma düzeyi oldukça yüksektir. İyi kesim, mükemmele en yakın çeşitlerden birisidir. Fiyat bakımından, ideal kesime göre daha uygundur. Sığ kesim, sık görebileceğiniz külah şeklinde yapılmaktadır. Altta kalan kısım ışığı yansıtmadığından, parlaklık düzeyi ortalamanın altındadır. Derin kesim ise geniş yüzey ile külah kısmı arasındaki mesafenin en yüksek olduğu kesim biçimidir. Neredeyse tamamen mat görünür fakat paha bakımından oldukça uygundur.

Pırlanta Kesimi Nasıl Yapılır?

Kuyumcunuzun vitrinine, BubuDiamond’un tasarım atölyelerine gelen dek süren pırlantanın yolculuğu, oldukça titiz adımlarla ilerler. Her bir aşamada yalnızca profesyoneller tarafından el sürülen pırlantaların kesimi de ustaları tarafından yapılmaktadır. Günümüzde teknolojik ilerlemeler neticesinde bir miktar daha basit hale gelen pırlanta kesme işleminin ilk adımı, saf elmasın incelenmesidir. Elmasın durumuna göre kesim biçimine karar verilir. Ardından elmas uçlu testere yardımı ile parçalanmaya başlanır. Takılar için uygun hale getirildiği kesim işlemi oldukça hassastır. En ufak bir hatada pırlantanın değeri düşebilmektedir. Kesilen pırlanta tıraşlanır ve ardından cilalama işlemine geçilir. Ardından koruyucu, yumuşak kumaşlar arasına sarılarak taşınır.

Pırlanta Kesim Şekilleri Nelerdir?

İlk bakışta hepsi aynı gibi görünse de pırlantalarda kesim şekilleri oldukça çeşitlidir.

  • Yuvarlak kesim, ışığı en iyi yansıtan kesim şekli olarak bilinmektedir.
  • Zümrüt kesim, parlaklıktan çok rengin ön plana çıkarıldığı bir biçimdir.
  • Prenses kesim, külahlı olarak yapılan ve en sık görebileceğiniz kesim şekillerinden birisidir.
  • Damla kesim, kolye ve küpe yapımında çok kullanılan şekiller arasındadır.
  • Oval kesim, yuvarlağa yakındır. Fakat ince uzun forma sahip olduğu için parmakları daha zayıf gösterir.
  • Markiz kesim, pırlantayı daha büyük göstermek için tercih edilir.
  • Aşer kesim, zümrüte benzer bir biçime sahiptir. Günümüzde pek sık kullanılmamaktadır.
  • Baget kesim, parlaklığı orta kısma toplayan kesim şeklidir.
  • Kalp kesim, günümüzde sık kullanılan kalpli pırlanta takılar için uygulanan kesimdir.
  • Yastık kesim, yuvarlak ile kare arası bir forma sahiptir. Oldukça modern bir görünüşü vardır.
  • Radyant kesim, şekli kare olmasına karşın yuvarlak kesimin parlaklığını taşıyan bir biçimdir.

Özel tasarım Altın Yüzük ve Pırlanta Yüzük kategorilerimizi ziyaret etmek için kategorilerimizi ziyaret etmeyi unutmayın!