Pırlanta satın alırken dikakt edilmesi gereken en önemli nokta sertifikadır. 0,30 karat ve altında değerlerdeki pırlantalar için genellikle üreticiler tarafından yerel bir sertifikas üretilerek sizlere iletilmektedir. Fakat daha yüksek değerdeki pırlantalar için uluslararası onay veren kurumlardan ilgili sertifikaların teslim alınması gerekir. Elbette bu sertifika alma işlemi, satıcı tarafından yapılmalıdır. Pırlanta taşının tüm bilgilerinin yer aldığı GIA veya HRD sertifikalar, uluslararası geçerliliğe sahip belgelerdir. Pırlanta alan herkese, satıcı tarafından teslim edilmesi gerekir. GIA, yalnızca pırlantaları incelerken HRD aynı zamanda farklı mücevherleri de incelemektedir. Dolayısıyla pırlanta yüzük, kolye, küpe veya bileklik alışverişinizde her iki sertifika da yeterli gelecektir.
GIA ve HRD sertifikalar, uluslararası onay anlamına gelmekle beraber, resmi olarak pırlantaların kaydedilmiş olmalarını da ifade eder. Farklı şirketler olmaları sebebiyle farklı özellikler taşırlar.
HRD sertifikası, tasarlanmış ürün üzerinden verildiği için taş veya mücevher üzerine herhangi bir kodlama yapılmaz. Bu nedenle ayrı bir kart veya belge olarak satın alan kişiye teslim edilir. GIA sertifikada doğrudan taş üzerine işlenmiş kod bulunduğundan güvenilirliği sorgulanmasa da HRD sertifikasına sahip mücevher satın alırken tereddüt yaşanabilir. HRD, uluslararası güvenilir bir onay firmasıdır. Fakat elbette her şeyin olduğu gibi HRD sertifikasının da sahtesi oluşturulabilir. İlk yapmanız gereken, aldığınız HRD sertifikası üzerindeki kodu, ilgili web sitesine giderek sorgulatmak olmalıdır.
Güvenilirliği arttırmak adına çeşitli çalışmalar yürüten HRD Antwerp kendi sorgulama sistemini oluşturmuştur. Satın aldığınız ve HRD sertifikası teslim edilen pırlantanızın sorgulamasını, HRD Antwerp resmi sitesinden yapmanız mümkündür. Bunun için yalnızca, size verilen sertifikanın arkasında yer alan kodu, resmi web sitesindeki arama kutucuğuna yazmanız yeterlidir.