Elmas Nasıl Oluşur? Ne Zaman Bulundu?

Elmas Nasıl Oluşur? Ne Zaman Bulundu?

Elmas, doğadan temin edilebilen yeryüzünün en değerli madenleri arasındadır. Ham haliyle keşfedilen bu maden, çeşitli ve hassas pek çok işlemden geçerek mücevhere uygun hale getirilir. Kaya şeklinde ve farklı yeryüzü şekilleri ile iç içe halde bulunan elmaslar, tespitinden kesimine her aşamada yüksek hassasiyetle çalışılan değerli taşlar haline getirilir. Doğada elmas oluşumunun depremler ve volkanik patlamaların yarattığı sıcaklık ve basınç ile gerçekleştiği ise bilinenler arasındadır. Dünyanın farklı yerlerinde tespit edilebilen elmas madenlerinde, nehir kumundan çeşitli kayaçlara dek pek çok farklı malzemeye rastlanabilmektedir. Elmas, tüm bu materyallerden arındırılarak temizlenmekte ve kesilmektedir.

Kömür Elmasa Dönüşür Mü?

Yaygın kanının aksine kömür ile elmas arasında herhangi bir bağ bulunmaz. Her ikisi de madenlerden elde edilir, her ikisi de işlenme sürecinden geçer. Fakat ortak yanları bunlarla sınırlıdır. Kömüre, uzun ve zorlu süreçler sonucunda elde ediliyor olması sebebiyle “kara elmas” denmektedir. Bu tabir, toplumda kömür ile elmas arasında bir bağ olduğu inancını körüklemişse de yakacak olarak kullanılan kömür madeni ile mücevher sektörüne hizmet eder hale gelen elmas arasında bir benzerlik bulunmamaktadır.

Elmas İlk Ne Zaman Bulundu?

Altın ve kömür araştırmaları arasında, elmasa ilk kez 1866 yılında rastlanmıştır. Derinlere inen kömür ve altın madenlerinde çalışan işçiler tarafından keşfedilen elmas, ilk kez Güney Afrika’da görülmüştür. Parlaklığı ve göz alıcılığı sebebiyle çıkarılan, 21 karatlık ilk elmasa Güney Afrika Yıldızı ismi verilmiştir. Böyle değerli bir taşın varlığının keşfini tetikleyen ise 1869 yılında yine Günay Afrika’da 83,50 karatlık bir elmas kayasına daha denk gelinmesi olmuştur. Bu durumun ardından ülkenin pek çok yeri kazılarak elmas madeni arama girişimleri başlamış ve bu girişimler daha sonra dünyanın pek çok farklı noktasına taşınmıştır.

Elmas Nasıl Kesilir?

Elmas madeni, maddi değerinin yanı sıra coğrafi olarak da büyük bir öneme sahiptir. Çünkü en değerli maden olmanın yanı sıra dünyanın en sert maddesi olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle kesimi, standart bıçak veya keskin malzemelerle değil yalnızca bir başka elmas ile yapılabilmektedir. Profesyonel elmas kesiciler, minik veya büyük testerelerin ucuna, elmas tozu serpmekte ve bıçağı, bir elması parçayalabilecek hale getirmektedirler.

BuBu Diamond özel tasarım elmas parçalarına ulaşmak için Elmas kategorimizi ziyaret etmeyi unutmayın!