Altın Küpede Ayar Yazar Mı?

Altın Küpede Ayar Yazar Mı?

Altın, işlenerek her çeşit takı haline getirilebilen oldukça değerli bir madendir. Küpeden kolyeye, bileklikten yüzüğe sayısız mücevher, altınla taçlandırılmaktadır. Değerinin yüksek olması, işenmesi ve kayıt altına alınması gibi çeşitli sebeplerle altınlar üzerinde damgalar bulunur. Bu damgalarda altının ayar bilgisi de yazar. Her altın takıda olduğu gibi altın küpelerde de mutlaka ayar yazan damga yer almalıdır. Eğer satın aldığınız altın küpelerde herhangi bir yerinde bir damga bulunmuyorsa, sahte olduğundan şüphelenmek için sağlam bir gerekçeniz var demektir. Çünkü hem resmi olarak kaydettirilmiş olduğunu hem de altının kaç ayar olduğunu gösterir bu damgaların vurulması satış için zorunludur.

Küpenizin tasarımına bağlı olarak farklı yerlerinde damga bulunuyor olabilir. İnce zincir veya küçük boyutlu altın küpelerde genellikle görünmemesi açısından kopça kısmına damga eklenmektedir. Fakat altın küpenizin tasarımı ne denli minimal olursa olsun, bir yerinde mutlaka damga bulunmalıdır.

Küpe Altın Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Evde bulduğunuz veya üzerinde damga olmadığı için gerçek olmadığından şüphelendiğiniz altın küpenizi bazı testlere sokarak gerçeği öğrenebilirsiniz. Elbette en kesin çözüm, bu işi uzmanlarına bırakarak bir kuyumcuya sormak olacaktır. Fakat bunun için vakit veya olanağınız yok ise, evde deneyebileceğiniz yöntemler bulunmaktadır.

  • Altın küpenizin gerçek olup olmadığını anlayabileceğiniz ilk yöntem, ağırlık testidir. Altın, kendi özgül ağırlığı bulunan bir madendir. Dış görünüş bakımından küpe, kolye veya yüzükler taklit edilebilse de ağırlık bakımından altını taklit etmek oldukça güçtür. Sahte olduğunu bildiğiniz benzer büyüklükte bir küpe ile altın küpenizin ağırlığını, elinizin hassasiyetine güvenerek karşılaştırabilirsiniz. Eğer mutfağınızda bir hassas tartı varsa, ondan da yardım alabilirsiniz.
  • Bir diğer test ise mıknatısla yapılmaktadır. Altın madeninin, kendine özgü bir çekim alanı bulunmaz. Bu nedenle metal statüsünde olmasına karşın mıknatıs karşısında herhangi bir tepki vermez. Evde bulabileceğiniz en güçlü mıknatıs ile bu testi kolayca yapabilirsiniz. Altın küpeniz ile mıknatısı birbirine yaklaştırın, her ikisini de elinizde tutun. Çünkü herhangi bir yere koymanız durumunda çekim kuvvetini hissedemeyebilirsiniz. Elinizde tuttuğunuz altın küpe, eğer mıknatısa doğru çekiliyor ise sahte olduğu kesindir.

24 Ayar Altında Ne Yazar?

24 ayar altın, saf altındır. Günümüzde altın takılar 8, 14, 18 veya 22 ayar olarak satılmaktadır. Bu sayılar, altın takının içerisinde 1000’de kaç altın olduğunu göstermektedir. 24 ayar altın ise, temin edebileceğiniz en saf altını temsil etmektedir. 24 ayar bir altın küpe, kolye, bileklik veya yüzükte 24K veya 916 yazabilmektedir.

Özel tasarım Altın Bileklik ve Altın Küpe kategorilerimizi ziyaret etmek için kategorilerimizi ziyaret etmeyi unutmayın!